Doesburg City Run

ONTDEK DOESBURG MET DE CITY RUNDoesburg sfeerbeeld

Loop mee en ontdek de mooie Historie van Doesburg

Wie Doesburg al kent, zal het volmondig beamen: ‘Je krijgt er niet genoeg van’. Met bijna 400 monumenten en verschillende musea barst het er van de bezienswaardigheden. Om je een beetje te helpen bij zoveel moois of interessants onderweg, vertellen we hieronder iets over een aantal bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

De Grote of Martinikerk

Deze imposante kerk is gebouwd tussen 1485 en 1530. Op de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de kerktoren op. Deze is gelukkig herbouwd en de toren is de hoogste toren van Gelderland (95 meter).

Stadsbierhuis De Waag

Op de hoek van de Gasthuisstraat staat het oudste café van Nederland. Het werd al vanaf 1478 als bierhuis gebruikt en functioneerde ook als Waag, de plaats waar de handelsgoederen gewogen werden om de stadsbelasting te berekenen.

Stadhuis

Het hoge gedeelte op de hoek van Koepoortstraat en Roggestraat is het oorspronkelijke gebouw waar het stadsbestuur bijeenkwam. Het is gebouwd in de 14de of 15de eeuw. In 1633 werd het ernaast gelegen stadswijnhuis bij het stadhuis getrokken. Op de hoek ligt nog een ronde steen waarop in de 18de eeuw een kooi stond, waarin vrouwen van ‘lichte zeden’ in gedrild (rondgedraaid) werden, voordat ze de stad werden uitgestuurd.

De Baerkenhuizen

Koepoortstraat 29-31, ook wel ‘het paard en het veulen’ genoemd vanwege hun ongelijke hoogte, vormen een dubbelhuis dat eeuwenlang bewoond werd door de invloedrijke familie Baerken. De voorgevels dateren van 1649, maar de kern is waarschijnlijk ouder. Na de reformatie stelde de familie Baerken een deel van het huis beschikbaar als schuilkelder voor de katholieken in Doesburg.

Algemene begraafplaats

Deze is in 1829 aangelegd op de afgegraven voormalige Molenberg, ontworpen in een romantische Engelse landschapsstijl met gebogen paden en fraaie bomen. Op het kerkhof liggen vele beroemde Doesburgers begraven. Het poortgebouw is uitgevoerd in een neoclassicistische stijl met Dorische halfzuilen, kapitelen en een klassiek fries.

Huis Optenoort

Meipoortstraat 59. Het voorhuis dateert van rond 1500. De naam van het huis is afkomstig van de bewoner Gerrit opten Oirde, die het waarschijnlijk liet bouwen. Hij was in die tijd burgemeester van Doesburg en betaalde vanaf 1515 belasting voor het huis.

De Swarte Ram, Ooipoortstraat 58-60

Dit is een pand met een eeuwenoude geschiedenis, bestaande uit twee middeleeuwse bouwdelen met een 19de -eeuwse gevel. Het rechterdeel werd in 1910 ingericht als bakkerij. Het linkerdeel heeft nog een fraaie tongewelfkelder

Brillenwinkel, Kerkstraat 21.

Dit in oorsprong in de late middeleeuwen gebouwde pand valt op door de weelderig uitgevoerde statige 19de-eeuwse voorgevel. De verdieping is gedecoreerd met wijnranken en druiventrossen. Ook de vensteromlijstingen zijn rijk versierd met schelpmotieven, mensenhoofdjes en druiventrossen. In de 19de eeuw was in dit pand een wijnkoperfirma gevestigd, wat de decoratie met wijnranken en druiventrossen verklaart.

De IJsselkade

De Italiaanse architect Adolfo Natalini bouwde de nieuwe woonwijk op de plaats van een verouderd bedrijventerrein. Hij werkt vaak samen met beeldend kunstenaar Roberto Barni. Barni, die het kunstwerk Passi d’Oro (voetstappen van goud) maakte. Dit kunstwerk bestaat uit drie dunne mannen van respectievelijk vier, twee en één meter hoog. Ze dragen een rood kostuum. Met de rug naar de IJssel lijkt het wel alsof ze over het water zijn aan komen lopen en nu in de richting van het oude stadscentrum slenteren. Door hun houding, positie en kijkrichting vormen de Passi d’Oro de schakel tussen rivier en stad.

De vernieuwing en vormgeving van de IJsselkade werd bekroond met de Designprijs. In de kademuur bevindt zich een vermelding van de waterhoogte. Aan het begin en aan het einde van de kade staan twee stenen zuilen van Julie Rézac. Bij de Hanzeweg met een gedicht van Kees Rood, bij de Veerpoortdijk met een gedicht van Harmen Wind. Beide gedichten zijn een ode aan de rivier.

Dus: loop niet met je blik op oneindig, maar kijk ook om je heen tijdens de run!